Jak zrobić grzane piwo cytrynowe z miodem i imbirem

Na długie, zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż grzane piwo. Nie tylko dzięki niemu mamy możliwość się rozgrzać, ale także może nam ono pomóc w walce z katarem. To dlatego, że wzmacnia organizm i pomaga zabić bakterie, które się w nim rozprzestrzeniły. Dlatego warto się dowiedzieć w jaki sposób przygotować takie grzane piwo, tak aby miało jak najlepsze właściwości i żeby przy okazji było smaczne.

Jak się okazuje, wcale nie potrzeba do tego, ani specjalnych akcesoriów, ani większych umiejętności, a to oznacza, że każdy może się zająć przygotowaniem takiego piwa.

Przede wszystkim potrzebujemy odpowiednich składników

Jeżeli chcemy przygotować grzane piwo, takie które z jednej strony będzie bardzo smaczne, a z drugiej będzie świetnie działało na poprawę naszego zdrowia, to koniecznie powinniśmy dodać do niego cytrynę i imbir. Jak się okaże, nie zabierze nam to wiele czasu i będzie niezwykle proste. Przede wszystkim więc, powinniśmy się zaopatrzyć w: piwo, cytrynę, miód, imbir i trochę soli.

Przyda nam się również średniej wielkości garnek, abyśmy mogli w nim to piwo przygotować.

Co musimy po kolei zrobić

Na początek trzeba umyć i sparzyć cytrynę, a następnie pokroić ją w małe plasterki. Następnie odkrawamy mały kawałek imbiru i drobno go siekamy, albo przepuszczamy przez specjalną praskę. Wkładamy go do naczynia, dodajemy trochę soli i rozcieramy z nią imbir.

Tak przygotowaną papkę należy dodać do cytryny. W garnku podgrzewamy piwo. Musimy jednak pilnować, aby nam się nie zagotowało, bo w przeciwnym razie straci swoje witaminy, jak i wszystkie te właściwości, które są najlepsze w cytrynie i miodzie. Dodajemy jeszcze do niego miód, a kiedy on się rozpuści, całość przelewamy do naczynia z cytryną i imbirem.

Cytrynę możemy rozgnieść, bo wówczas uwolnimy więcej witamin. Oczywiście tak przygotowane piwo powinniśmy wypić od razu, tak aby nie ostygło i faktycznie mogło nas rozgrzać. Warto zobaczyć jak przygotować takie grzane piwo cytrynowe z miodem i imbirem. Nie tylko świetnie smakuje i rozgrzewa, ale również dzięki niemu łatwiej będzie nam zwalczyć katar.

Wzmocni ono nasze ciało i zadziała antybakteryjnie. Powinniśmy wypróbować ten sposób, tym bardziej, że jego przygotowanie nie jest trudne, nie wymaga specjalnych akcesoriów, jak i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc spokojnie możemy je przygotować w każdym momencie.