Chlebak na pieczywo ceramiczny czy drewniany?

Są takie akcesoria, bez których ciężko byłoby funkcjonować w kuchni. To są te rzeczy, które zazwyczaj staramy się kupić w pierwszej kolejności, a do ich grona z pewnością należy również chlebak. Mogłoby się wydawać, że jego zakup nie będzie sprawiał nam większych problemów, jednak tak naprawdę wcale tak nie jest. Występują one w różnych wielkościach, kolorach, wzorach i co więcej, wykonane są z różnych materiałów. Trzeba je ze sobą porównać, aby mieć pewność, że skorzystamy z tej najlepszej opcji, tym bardziej, że w przypadku chlebaka, musimy zwrócić uwagę na wiele szczegółów.

Co jest ważne?

Jeżeli wybieramy chlebak, to przede wszystkim musimy się zastanowić jaką ma mieć on wielkość. Im więcej pieczywa potrzebujemy na każdy dzień, tym większy powinien być chlebak. Jednak jeśli szukamy czegoś dużego, ale jednocześnie nie zajmującego wiele miejsca, to powinniśmy przyjrzeć się takiemu narożnikowemu.

On może się tutaj świetnie sprawdzić. Ważne będzie również to, z jakiego materiału będzie on wykonany. Chlebak ceramiczny jest na przykład bardzo fajny jeśli chodzi o utrzymanie czystości, ponieważ nie wchłania zapachów, ani się nie odbarwia. Do tego odporny na korozję i posiadający ciekawą kolorystykę świetnie będzie sprawdzał się w każdej kuchni. Co ważne ponieważ jest w nim odpowiednia cyrkulacja powietrza, to pieczywo tak szybko nie wysycha a to powoduje, że na dłużej pozostaje świeże i chrupiące. Jednak ma on pewne wady. Niektórych może odstraszyć dość wysoka cena, a dla innych przeszkodą może być fakt, że jest on bardzo delikatny i łatwo może ulec uszkodzeniu. To powoduje, że trzeba pilnować, aby nie doszło nawet do delikatnego uderzenia w niego, bo może się ukruszyć, albo całkowicie rozbić.

To może drewniany?

Innym materiałem z którego może być wykonany nasz chlebak będzie drewno. Jest to materiał naturalny, a więc będzie się świetnie prezentował i sprawdzi się w każdym wnętrzu, bez względu na jego styl urządzenia. Poza tym pieczywo w nim nie wysycha, bo jest odpowiednia wilgotność wewnątrz i temperatura. I to co może przekonać sporą grupę osób, to fakt, że taki chlebak jest proponowany w niskiej cenie. Niestety, jego wadą jest to, że trudno się go czyści, ponieważ nie można go myć pod bieżącą wodą, ani używać detergentów. A do tego po pewnym czasie może się odbarwić i odkształcić, ponieważ pochłania wilgoć z otoczenia. Zanim wybierzemy odpowiedni chlebak, musimy zwrócić uwagę na wiele różnych czynników. To oznacza, że warto dokładnie rozważyć ich mocne i słabe strony, aby potem przez lata być zadowolonym ze swojego zakupu.