Jak przechowywać kawę ziarnistą i mieloną, by zachować jej smak

Od wieków kawa jest jednym z ulubionych napojów ludzkości. Aromatyczny napar intensywnie smakuje, pięknie pachnie i pobudza dzięki zawartości naturalnej kofeiny. Oczywiście pojawia się pytanie, czy za każdym razem kawa będzie nam smakować tak samo. Rzecz jasna nie, co wynika choćby z różnic w zakresie odmian, stopnia ich wypalenia oraz innych czynników.

Konsumenci mają dziś do wyboru mnóstwo gatunków kawy, dzięki czemu są w stanie dobrać opcję w pełni odpowiadającą indywidualnym preferencjom smakowym i aromatycznym. Kiedy tak się stanie, pojawia się kolejne pytanie. Jak zachować pierwotne walory świeżej kawy? Przechowywanie produktów spożywczych bywa wyzwaniem dla każdego z nas. Niektóre z nich w szczególny sposób powinny być trzymane w takich warunkach, jakie sprawią, że ich jakość z biegiem czasu nie będzie spadać.

Kawa w tym kontekście ma szczególny status, ponieważ świeża rzeczywiście imponuje intensywnością. Jednakże gdy będzie niewłaściwie przechowywana, po pewnym czasie może już tak nie zachwycać. Kiedy tak się dzieje, warto skorzystać z prostych sposobów na to, by mieloną lub ziarnistą kawę utrzymać w doskonałym stanie. Idealna kawa – warto mielić ja na świeżo Jedna z podstawowych spraw to zapewnienie kawie szczelnego zamknięcia.

Najlepiej sprawdzą się pojemniki ceramiczne lub szklane z odpowiednim deklem. Wskazane jest, aby pojemnik nie przepuszczał światła – lepiej więc, aby nie był wykonany z białego szkła. Pod wpływem światła słonecznego może dochodzić do reakcji chemicznych, które są w stanie zmienić parametry smakowe kawy oraz jej aromat. Kluczowe jest jednak to, aby kawa nie wietrzała i aby nie dostawała się do niej wilgoć.

Ta ostatnia może skutkować nawet pleśnieniem. Jeśli zależy nam na tym, aby przygotowany napar był naprawdę doskonały w warstwie smakowej, zalecane jest mielenie kawy bezpośrednio przed jej parzeniem. Oznacza to, że warto kupić ziarna i do tego odpowiedni młynek. Kiedy będziemy mieć ochotę na kawę, porcję ziaren można po prostu zmielić i potem przygotować napój w takiej formie, jaką najbardziej lubimy.

Z ekspresu, po turecku czy w dowolny inny sposób. Możliwości w tym zakresie jest naprawdę sporo. Więcej na ten temat można dowiedzieć się chociażby od profesjonalnych baristów.