Jaki zestaw naczyń do serwowania sushi wybrać?

Sushi staje się bardzo popularnym daniem. Ludzie już nie tylko chcą je jeść w restauracjach, ale coraz częściej też chcą je przygotowywać samodzielnie i serwować podczas spotkań z przyjaciółmi. Jeśli my też należymy do takich osób, to powinniśmy na początek dowiedzieć się, co będzie nam potrzebne. Nie tylko do przygotowania tej potrawy, ale przede wszystkim do jej serwowania. To bardzo ważne, ponieważ jeśli chcemy to zrobić dobrze i tak jak należy zgodnie z tradycją, to musimy posiadać odpowiednie akcesoria.

To właśnie one sprawią, że sushi będzie nie tylko zwykłą potrawą, ale stanie się prawdziwą ucztą i sztuką samą w sobie.

W co musimy się zaopatrzyć?

Przede wszystkim niezwykle ważne jest to, abyśmy mieli odpowiednie naczynia, na których będziemy mogli podawać przygotowane przez siebie kawałki sushi. Świetnie nada się do tego duży talerz albo taca. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, to powinien on być ceramiczny albo porcelanowy. Jeżeli będzie to taca, powinniśmy wybrać drewnianą.

Ważne jest też to, abyśmy zaopatrzyli się w specjalną matę bambusową, którą będziemy mogli położyć na stole i na której będziemy mogli ustawić resztę rzeczy potrzebnych do tego, aby spożywać sushi w taki sposób jak należy. Oczywiście tej potrawy nie wolno jeść nożem i widelcem. Potrzebujemy do tego specjalnych pałeczek do sushi, które mogą by albo jednorazowe, albo wielokrotnego użytku z lakierowanego drewna. A skoro potrzebne są pałeczki, to musimy mieć również odpowiednie podstawki do nich, na których będziemy mogli je położyć. Nie wolno ich odkładać na talerz, a podstawka musi być ceramiczna albo drewniana.

O czym jeszcze musimy pamiętać?

Potrzebować będziemy również odpowiednie, prostokątne talerze, które będą wykonane z ceramiki albo porcelany. Jak i specjalne, płytkie, małe i delikatnie zaokrąglone miseczki do sosów wasabi, które stawia się obok talerzy. Jeśli chcemy postawić także ryż i ułożyć różnego rodzaju dodatki, to przydadzą nam się specjalne, okrągłe miseczki. A do nakładania ryżu do miseczki musimy mieć drewnianą lub porcelanową łyżkę, ponieważ nie powinno się go nakładać stalowymi sztućcami. Jeśli zaopatrzymy się w te wszystkie akcesoria, to możemy być pewni, że nasze sushi będzie serwowane tak jak być powinno.

Z zachowaniem całego, tradycyjnego rytuału, który sprawia, że spożywanie tej potrawy nabiera zupełnie innego znaczenia.