Jak gotować na parze? Zasady gotowania w parowarze albo na sitku

Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne, a co więcej wcale nie jest skomplikowane, jeśli tylko wiemy co powinniśmy zrobić. Dlatego też, jeśli

chcemy mieć pewność, że odżywiamy się w zdrowy sposób, a nasze posiłki są tak przygotowywane, że poszczególne produkty zachowują wszystkie niezbędne składniki, to koniecznie musimy nauczyć się gotować na parze. Możemy do tego wykorzystać specjalny parowar, albo możemy zastosować zwykły garnek i metalowe sitko.

Najważniejsze jest to, żebyśmy w ogóle zdecydowali się na przyrządzenie tego typu potraw.

Na czym to polega?

Prawda jest taka, że na parze możemy przygotować wiele różnych produktów, a więc to od nas będzie zależało, co się znajdzie na talerzach. Spokojnie w ten sposób możemy zrobić ryż, mięso, ryby czy warzywa.

Jeśli skorzystamy z profesjonalnego parowaru, to będziemy mogli skorzystać ze specjalnych przegródek, dzięki którym w jednym czasie będziemy mogli przygotować wszystkie te potrawy, a co się z tym wiąże, do zrobienia pysznego obiadu, tak naprawdę będziemy potrzebowali tylko jeden garnek. To pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu i miejsca, dlatego warto się zastanowić nad takim zakupem.

Co musimy zrobić?

Jednak do gotowania na parze wystarczy zwykły garnek i metalowe sitko.

Po prostu do garnka wlewamy trochę wody i zaczynamy gotować. W tym czasie myjemy wszystkie potrawy, które mają się w tym garnku znaleźć i kroimy na mniejsze kawałki, układając je na sitku. Następnie przykręcamy ogień, tak aby woda tylko delikatnie bulgotała i wkładamy do garnka sitko.

Tak przygotowane składniki możemy posypać różnymi przyprawami i ziołami, ale pamiętajmy, żeby sól dodać dopiero po nałożeniu ich na talerz. Całość przykrywamy pokrywką i czekamy, aż pod wpływem działania pary nasze składniki zmiękną i będą dobre do jedzenia. Takie gotowanie na parze jest nie tylko proste, ale również nie zajmuje wiele czasu, więc warto się nim bliżej zainteresować.

Powinniśmy zobaczyć co możemy tutaj wykorzystać, tak aby mieć pewność, że taki sposób przygotowywania posiłków będzie nam sprawiał wiele przyjemności. Dodatkowo warto powiedzieć, że przy takim gotowaniu nie trzeba ani wielkich umiejętności, ani żadnych wielkich gadżetów. Wystarczy garnek, metalowe sitko i odpowiednie składniki.

A będziemy mogli jeść nie tylko smaczne, ale także zdrowo.