Brytfanna do pieczenia mięsa, warzyw i ciasta – jaka będzie najlepsza

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne podczas pieczenia czy gotowania jest naczynie z którego korzystają. Wydaje im się, że można wziąć obojętnie jaki garnek i pieczeń wyjdzie idealna, a obiad będzie posiadał wszystkie najlepsze aromaty. Niestety tak nie jest, bo są garnki do których niektóre potrawy będą przywierały, są też takie, które nie będą osiągały odpowiedniej temperatury. To oznacza, że warto się przyjrzeć co ma nam do zaproponowania brytfanna, która wbrew pozorom może być używana nie tylko do gotowania, ale również do pieczenia.

Jakie są zalety jej stosowania?

Jeżeli zastanawiamy się, co może nam dać brytfanna cze

antibiotics.live”>

go nie dają inne garnki, to warto wiedzieć, że możemy w niej przygotować praktycznie wszystko. Od mięsa, przez warzywa, aż po ciasta, a więc mamy jedno naczynie, które nie zabiera wiele miejsca, a przyda się w wielu sytuacjach. Dodatkowo możemy w niej gotować przy niewielkiej ilości tłuszczu, a to oznacza, że będziemy mogli podawać dania zdrowe, które nie będą tym tłuszczem nasiąknięte. Tak przygotowane potrawy będą soczyste, kruche, a dodatkowo zachowają wszystkie witaminy i właściwości odżywcze. No i bardzo długo utrzymuje ciepło dania dzięki temu, że posiada grubsze dno.

Jaką brytfannę wybrać?

Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że do wyboru będziemy mieli różne brytfanny, a więc trzeba się im dokładnie przyjrzeć, aby wiedzieć jaką wybrać. Możemy kupić taką, która będzie posiadała pokrywkę. Wówczas będziemy mieli pewność, że nasze potrawy będą soczyste i będą zachowywały odpowiedni aromat, a witaminy zachowają wszystkie swoje właściwości, ponieważ nie będą podlegały utlenianiu. Jeśli zdecydujemy się na brytfannę bez pokrywki, to nasze dania będą bardziej chrupiące od góry i soczyste od spodu. Taki rodzaj brytfanny świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania chociażby lasagne. Do tego możemy wybrać takie wykonane z: aluminium, stali, szkła żaroodpornego, silikonu, gliny, żeliwa czy ceramiki. Od tego będzie zależało czy możemy je włożyć do piekarnika i jak długo będą utrzymywały ciepło naszego dania. Odpowiednio dobrana brytfanna może się okazać jednym z tych elementów wyposażenia kuchni, bez którego nie będziemy już potrafili żyć. To dlatego, że w tym jednym, niepozornym naczyniu będziemy mogli przygotować wiele różnych dań i ciast, oszczędzając sporo czasu, energii i miejsca.