Jak przechowywać warzywa i owoce?

Zbilansowana dieta powinna uwzględniać obecność zarówno warzyw, jak i owoców. Są nawet opinie, że te składniki w żywieniu są dużo ważniejsze niż chociażby mięso. Nie brakuje wszak diet, w których mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego nie ma. Są za to owoce, wiele jarzyn czy wszelkiego rodzaju kasze oraz produkty zbożowe. Stąd warto pomyśleć o owocach i warzywach w nieco szerszym kontekście. Warto sprawić, aby nie tylko były one przez nas codziennie spożywane, ale także by przechowywać je w odpowiedni sposób. To naprawdę istotna kwestia. Generalnie jest tak, że poszczególne warzywa i owoce powinny być trzymane w takich lub innych warunkach. W większości przypadków, poza pewnymi wyjątkami, raczej nie zaleca się trzymania takich produktów w lodówce. Chłód bywa wskazany, jednakże lodówka niekoniecznie. Niektóre jarzyny i owoce nie powinny być wystawiane na działanie promieni słonecznych, inne natomiast mogą to bardzo dobrze znieść.

Jakże popularne w polskiej kuchni pomidory powinno się trzymać w ciemności, zwłaszcza gdy mają jeszcze nieco dojrzeć. Nie może zabraknąć wody, a czasami też chłodu Większość warzyw i owoców jest chroniona przed czynnikami zewnętrznymi za pomocą skóry – grubszej lub cieńszej. Służy ona także utrzymaniu wody wewnątrz, bo bez niej produkty zaczynają więdnąć. Stąd tak istotne jest, aby niektórym z nich zapewniać dostęp do wody. Widać to nawet na targowiskach, gdzie szczególnie w okresie letnim sprzedawcy polewają oferowane klientom towary konewką, tak aby utrzymywały świeżość jak najdłużej i nie traciły ładnego wyglądu. Rzodkiewka na przykład po zakupie powinna być obrana, umyta i zamknięta w plastikowym pojemniku wraz z kawałkiem papierowego ręcznika – znacznie dłużej zachowa świeżość. Jeśli warzywa i owoce zostały już obrane i w jakiś sposób przygotowane do konsumpcji, to moment, aby skorzystać z lodówki. Wtedy warto te produkty tam schować, bo na przykład obrane pomarańcza zaczynają szybko wysychać. Niższa temperatura spowolni ten proces i sprawi przy tym, że wiele owoców będzie doskonale smakować i orzeźwiać. To istotne zwłaszcza latem. Ogólnie zasada jest taka, że gdy te dary natury obierzemy czy podzielimy na części, a nie jesteśmy w stanie ich od razu zjeść, powinno się je trzymać wewnątrz lodówki.